Skandinavisk afton

Kvällen igår startade som tjejkväll med god middag och dessert, avlutades med att våra danska grannar (som vi aldrig tidigare talat med face-to-face) inviterades och vi satt och drack vin och öl. Pratade och försökte förstå varandra, skrattade åt alla misstolkningar och alla ord som är desamma men med helt olik betydelse. Skandinavisk afton kan vi kalla det. Mycket trevligt. Och på söndag ska jag baka pepparkakor med dem och få mat lagad till mig. Blir spännande!
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Vinnaren i Te-tävlingen

"Jag och min bästa vän, min närmsta väninna, vi väntade barn ihop. Vi mådde dåligt, skrattade, log, drömde, grät och stöttade varandra ihop. Vi bodde också grannar, närmre än så kan man inte gärna komma. De testunder vi hade, nästan varje dag efter att vi mötts upp efter att ha lämnat våra stora barn på dagis, de var så rofyllda, så fyllda av lycka och vänskap, och jag saknar dom så hett. Vi var hemma hos henne, för att få alldeles tyst och lugn och ro, hon kokte te på traditionellt vis, i en kastrull på spisen. I stora gröna koppar som rymmer mycket te. En skvätt mjölk ur en antik mjölkkanna, lite honung, och det bästa sällskapet en tjej kan ha. Långa pratstunder och gott te, kopp efter kopp, hela förmiddagar, och vips var klockan halv tre och det var dags att hämta på dagis. Som jag saknar det nu när hon flyttat. Våra testunder där det bara var vi, hon och jag, like peas and carrots. Spontant och oplanerat, men ändå en outtalad tradition. Det kan jag aldrig få tillbaka, men jag kommer alltid att minnas."


Vinnaren skrev om ett fint te-minne som handlar om att få sig en stund med ro och stillhet med en mycket god vän. Det tycker jag var ett fint bidrag, värd ett nytt te och lite smått och gott från tefrossa.se.


GRATTIS Andrea, på Frusvensson.se.
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

En text om att komma till skott!

En bra start är att börja. Att ta fram vad som krävs för att ordna frukost. Att öppna boken vars rader man ska printa in i hjärnan inför tentan. Att göra sig i ordning som för något speciellt (trots att det kanske bara är en helt vanlig vardag, men liksom för att komma sig för att göra någonting överhuvudtaget). Att tända ljusen och trycka på play på listan med inspirationsmusik. Utan minsta lilla början kommer man ingenstans. Inte konditorn bland mjöl och måttsatser. Inte vetenskapsmannen bland ord och formler. Inte barnen i sin lek. Inte trädgårdsmästaren med gröna fingrar. Inte du. Och definitivt inte jag. Allting kräver sin tid, och det mest tidskrävande är just att börja. Ta inte den tid du behöver, då blir det aldrig av. Gör en rivstart istället och intala dig att du är igång och på rätt spår.

© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Avocado-lycka!
Med örtsalt
Med grillkrydda och salt
Mosad med citron och salt

Så äter jag gärna min avocado, och jag blir alldeles lycklig av att dela en avocado och se att den är perfekt på insidan.
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Glöm inte att tävla!!!

EN dag till på er att tävla, vill ju ha fler fina testunder och teminnen att läsa om. Läs om tävlingen HÄR.
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Kärleksporträtt som gör mig glad i magen

Igår fotograferade jag kärleksporträtt. Och hjälp, vad glad man blir i magen av att sitta och redigera dessa bilder!
Nedan kan du se bilderna i färg.

© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Saker jag blir sugen på idag

Semla, alla i Sverige börjar prata om semlor nu när fettisdagen närmar sig. (8 mars). I Norge finns inga semlor, de har helt andra gottebröd på sina caféer än vi har. Så, jag har alltså inte tillgång till någon semla och ännu har jag inte haft energi att ställa mig och baka semlor från grunden (främst handlar det om att jag alltid glömmer köpa ingredienserna när jag är på butiken).

(Gammal bild på Anna från förra årets fettisdag, mmm!)


Nyponsoppa, ibland får jag något konstigt sug på nyponsoppa. Jag minns hur alla klasskamrater rynkade på näsan när jag hade med nyponsoppa på friluftsdagarna. Men jag tyckte det var fantastiskt gott, och det tycker jag fortfarande. Tänk, nyponsoppa med vaniljglass. Eller som underbaraclara, nyponsoppa med grädde och mandelbiskvier.


Smoothie
, och det ska jag göra alldeles snart. Naturelle yoghurt, en skvätt mjölk, hallon, jordgubbar och banan. Nyttigt och gott!Vad för saker blir ni sugna på en dag som denna?

(Glöm inte bort te-tävlingen!)
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Sekund fyrtiotre halvsover jag

Sekund ett jagar vi varandra runt "kamin-ön" i rummet och skrattar så som bara vi kan.
Sekund femton bläddrar du mellan kanalerna på tv.n medan jag ligger utslagen intill dig i soffan.
Sekund fyrtiotre halvsover jag när du släpper in ny luft i rummet och lägger snö i min nacke.
Åtta timmar senare står du i duschen när jag öppnar fönstret och tar en handfull av pudersnön som fallit under natten, känner snön smälta mellan fingrarna.
Sekunden efter springer jag in till badrummet och drar undan duschdraperiet och kastar en handfull pudersnö på dig.
Tillbaka får jag ett knappt synligt leende och en slängkyss.


© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Långa dagar

Efter en 13 timmars jobbdag (eller längre, jag minns inte) i oktober eller november förra året. Då stod viner och champagne kvar efter en vinprovning - så då tillät vi oss en liten provsmak, både jag och Anna. Ungefär såhär såg det ut. Välbehövligt.
Igår var det dags för 13 timmar igen, konstant rush. Tyvärr inget vin och ingen champagne efteråt - men, det hade varit fint.
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Från en dag till en annan

Det där med vårjacka igår, tji fick jag. När jag gick hemifrån var marken bar och solen sken lite lätt. När jag sedan varit på jobbet några timmar började snön falla, stora flingor. Och så fortsatte det även när jag gick hem klockan tolv. Så hem kom jag, iklädd en snögubbes skepnad. Smält snö rann ner i pannan, och även i nacken när jag tog av halsduken. Och nu, nu är det åter grått och slaskigt, och jag inser att jag är lycklig för att jag köpte de där gummistövlarna på rean, för dem blir det idag. Och vinterjacka!

Idag jobbar jag till fyra, när jag slutat ska jag sitta och jobba med lite fotografier (har fått ett till fotoprojekt!!) och senare ikväll ska jag på konsert. En kille som heter Marius Sol. Fantastisk musik. Mysig och fin. På denna länk finner ni hans album på Spotify, lyssna och njut av varenda låt.


(Klicka på bilden för källa.)
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Spis for 100 och årets första vårjackedag!

Isen har försvunnit på trottoaren och nu syns bara grus och barmark på väg och trottoar. Så. Nionde februari blir tjugohundraelvas första dag med vårjacka. Men vantarna lägger jag inte bort riktigt än.

I Kristiansand, där jag bor. Har restaurantbranschen nu ett event som heter "Spis for 100". Dvs: "Ät för 100". Ett flertal restuauranter har tillbud på en eller flera maträtter, som just denna vecka enbart kostar 100 kronor. Detta innebär att alla som vanligtvis inte äter ute är på plats på restauranterna och det är full rush hela tiden. Kul! Så nu är det dags för ännu en kväll att rusa runt med bruschetta, pasta bolognes samt pizza Amore som är våra 100-kronors rätter.


Menyn från restauranten där jag jobbar.
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Tävling med te-pris

Häromdagen skrev jag om mina favoritteér och vilket te jag dricker vid vilket tillfälle. I samma inlägg var det en tävling.

Du ska alltså berätta om din finaste testund för mig. Antingen i kommentarsfältet, eller i ett mail (ordsamling@hotmail.com). Jag kommer välja ut de tre bidrag som faller mig mest i smaken - och utav de tre bidragen kommer Lena på Tefrossa.se välja ut sitt favoritbidrag. Vinnaren får en gåvopåse med te och ett par hemliga små tillbehör. Tävlingen avslutas söndagen den 20 februari.
Länka till detta inlägg och skriv sedan berättelsen om er finaste testund till mig.Bild lånad av Tefrossa.se
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Plötsligt händer det!

Det var så lustigt, det började med motivationstalk i mitt kök en natt. Bara en dag senare fick jag en förfrågan om att fotografera bilder på en nyfödd liten tjej, när hon väl dyker upp. Dagen efter frågade en kompis om jag ville fotografera hans band. Och dagen efter, frågade samma person som frågade om nyfödd-bilderna, om jag ville ta några gravidporträtt på henne. Vad hände? Helt plötsligt kom det flera fotorelaterade ting på en gång, det gläder mig!


© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Gravidbilder på Kariann

Igår tog jag gravidbilder på fina Kariann. Gravidmagar är verkligen obeskrivligt vackert! Och Kariann, visst är hon fin?


Ser fram emot att ta nyfött-bilder när bebisen anlänt. Det blir spännande!
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Te-tävling och mina tefavoriter!

Igår räknade jag till 27 sorters te i vårat teskåp vi har i köket. Då är vi tre tegalna tjejer som står för den mängden. Några av sorterna älskar jag, och några rynkar jag litegrann på näsan åt. Jag tänkte att jag ska berätta om vilket te jag dricker vid vilket tillfälle. Vilka teér som står högst i rank för mig personligen.


Chai
Chai är det te som jag anser passar vid alla tillfällen då jag inte ska äta någonting till teét. Uppkrupen i soffan med en bok är chaite alldeles utmärkt, likaså framför en film. Det passar årets första balkongkväll när kylan stängs ute av teéts ånga och en varm filt. Chai är ett kryddigt te som kan ge en ganska stark smak, vilken man kan mildra med en tesked brunt socker och en skvätt mjölk - det är så jag väljer att avnjuta det. För att göra teupplevelsen lite lyxigare kan man värma lite mjölk och skumma den, toppa med lite kanel - där har du en chailatte!

Blåbär&Yoghurt
När du i vinterrusket vill påminnas om sensommardagar då mamma plockat blåbär och det serveras mjölk och blåbär, glass och blåbär, yoghurt och blåbär, blåbärspaj - och allt sånt där. Ett blåbär&Yoghurt te i lösvikt smakar som en nybakad blåbärspaj. Somrigt, friskt och sött. Det är ett te jag gärna dricker när jag vill drömma mig bort till sommar. Och varför inte till frukostmackan?

Sörgårdste (Kobbs)
Ett te som smakar av jordgubbar, rabarber och passionsfrukt. Eftersom det framförallt är på höst, vinter och vår som jag dricker te, är det mycket fruktiga teér som påminner mig om sommar. Så även detta. Med en tesked honung smakar det här teét alldeles underbart av sommar. Det är ett te jag varmt rekommenderar till vänner och bekanta som är på besök.

Bestemors hage
Bestemors hage är ett te som helt saknar teblad, det är endast gjort på torkade bär och frukter. Så naturligt och äkta som det bara går, den naturliga sötman och syrligheten finns kvar i frukterna och bären. Teét blir rött och jag dricker det gärna ur glas för att se dess härliga färg. Lägger man i en citronskiva och en tesked med honung så blir det väldigt lenande mot halsont och heshet.

Four red fruits (Twinings)
Det enda teét i påse som jag verkligen tycker är gott. Det är mycket smakrikt och bärens olika smaker träder verkligen fram en och en. Det är definitivt ett te som jag dricker till frukost eller kvällsmat.


En chailatte och apelsin,
det är som balsam i själen när kylan utanför tränger sig in i alla springor och vrår,
in under huden.
När filten inte är tillräckligt varm.

________


Det är de här teérna som går åt mest, för mig personligen. Dricker ur stora koppar från Indiska som ger en riktig testämning, mys på hög nivå. Vilka teér väljer du till olika tillfällen?

________

Jag har tidigare haft ett samarbete i form av en tävling med Tefrossa.se. Jag kommer nu köra samma grej igen! Du ska berätta om din bästa testund för mig. Antingen i kommentarsfältet, eller i ett mail (ordsamling@hotmail.com). Jag kommer välja ut de tre bidrag som faller mig mest i smaken - och utav de tre bidragen kommer Lena på Tefrossa.se välja ut sitt favoritbidrag. Vinnaren får en gåvopåse med te och ett par hemliga småtillbehör. Tävlingen avslutas söndagen den 20 februari.
Länka till detta inlägg och skriv sedan berättelsen om er finaste testund till mig.
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

Te, underbara te!
Vårat teskåp börjar bli ett stort lager med te. 27 olika sorter har vi. Någon som vill komma och dricka lite te?
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!

En vårdag i januari

En dag, häromdagen, var januaridagen som en vårdag. Solen sken, måsarna flög högt och lågt, isen började bilda kontinenter och jag, jag satt på en stenmur nere vid hamnen och log av solen. Och lite senare besökte jag ett café/bar jag aldrig tidigare varit på. Chailatte var en självklarhet, och nu vet jag även att jag snart ska dit igen.
© Ingen kopiering av mina bilder är tillåten utan mitt tillstånd!
RSS 2.0